Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

maandag 3 juni 2013

Blije bloemen: #Cosmea

In een vorige post schreven we al dat we geen genoeg kunnen krijgen van Akeleien. Maar ook een zomer zonder cosmea (Cosmos bipinnatus) kunnen we ons niet voorstellen. Hier is de cosmea voorgezaaid in een beetje stekaarde. Na de laatste nachtvorst kun je de plantjes buiten plaatsen. Door de top er uit te halen vertakt de plant zich nog beter. Voorzaaien helpt ook om te voorkomen dat slakken zich op de malse zaailingen storten.

Je kunt het zaad ook gewoon door de tuin strooien maar de planten kunnen uitgroeien tot stevige en bossige exemplaren van meer dan een meter hoog en dan is het fijn om ze op een goede plek in de border te hebben. 

Als je de uitgebloeide bloemen goed blijft verwijderen bloeit de Cosmea lang door. Vorig jaar stonden er eind oktober nog bloeiende exemplaren.

Cosmea moet je wel ieder jaar opnieuw zaaien. Je kunt de zaden zelf verzamelen uit de uitgebloeide bloemen. Mooie combinaties zijn: Cosmea met zonnebloemen en dahlia's. Net als de dahlia komt de cosmea oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt daarom ook wel Mexicaanse Aster genoemd. 

De eerste gevederde blaadjes worden zichtbaar. Nog een beetje groeien en dan kunnen ze naar buiten.Cosmea is er in de kleuren oranje, zuiver wit, roze, dieprood en wit met een roze tekening ('Rose Picotee'). Er is ook een donkerrode, bijna bruine cosmea die naar chocolade ruikt (Cosmos atrosanguineus), deze heeft een wortelknolletje en moet net als de dahlia overgehouden worden.

Wil je weten of jouw tuin geschikt is voor Cosmea, neem dan contact met ons op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten