Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing

Ontwerp gezamenlijke tuin de Omscholing
Ontwerp Tuinatelier Herman & Vermeulen

zondag 16 april 2017

Tomaten zaaien

Je eigen tomaten zaaien en opkweken is heel makkelijk en leuk.

stap 1: voorzaaien

Begin met een zaaibakje met wat zaai- of stekgrond en een zakje tomatenzaad. Er is keuze genoeg: van gele peervormige tomaatjes tot grote tomaten voor de soep. Strooi niet het hele zakje in een keer in het zaaibakje, je hebt al snel een overdaad aan planten. Strooi een heel klein beetje stekgrond over de zaadjes heen. Met een plantenspuit hou je de aarde vochtig en om uitdrogen te voorkomen dek je het bakje af met een dekseltje of folie.


Stap 2: zaailingen verzorgen

Al heel snel, soms al na een paar dagen, zie je de zaailingen tevoorschijn komen. Eerst zie je de kiemblaadjes en later de echte, meer gelobde tomatenblaadjes. Om te ontkiemen heeft de tomaat licht, warmte en water nodig. Een plek in de vensterbank is meestal goed. Te weinig licht met teveel warmte geeft lange, slappe planten. Giet of spuit geen water op de bladeren van de plantjes, alleen op de grond.



Stap 3: verspenen

Na een paar weken zie je dat het te druk wordt in je zaaibakje, de tomatenplanten hebben meer ruimte nodig. Iedere zaailing krijgt een eigen potje. Trek heel voorzichtig de plantjes uit elkaar. Knijp niet in de steeltjes, maar pak de zaailing alleen aan een blaadje vast. Zet de zaailingen zo diep mogelijk in een potje of bakje met potgrond. Het hele steeltje mag in de grond, tot aan de eerste kiemblaadjes. Er groeien nieuwe worteltjes aan het steeltje.




Stap 4: afharden

De zaailingen blijven 's nachts binnen (in de vensterbank, serre of kas) totdat er geen nachtvorst meer is. Meestal is dat na ijsheiligen (11-15 mei). Overdag als de zon schijnt en de temperatuur lekker is zet je de plantjes buiten. Zo wennen de tomaten aan de buitenlucht en ze worden nu wat harder. 




Stap 5: tomaten planten en verzorgen

Half mei kunnen de tomatenplanten de tuin in. Je kunt ze in de grond zetten maar tomaten doen het ook goed in potten op je balkon of terras. Vergeet ze vooral geen water te geven. Tomaten worden best hoog en hebben een (bamboe)stok nodig om overeind te blijven staan. In de oksels van de bladeren groeien soms nieuwe scheuten. Deze knijp je met je nagels weg, hierdoor blijft er voor de plant meer energie over om tomaten te maken. Dit heet 'dieven'. Aan het einde van het seizoen, zo in augustus, breek je de top uit je tomatenplant. De tomaten die nu nog ontstaan zullen toch niet meer rijpen.

Stap 6: geniet!




Bezoek ook eens onze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten